Felelős Cégvezetés

Hírek

Nagyot romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

(MTI) Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott áprilisban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

Az euróövezeti befektetői hangulatindex áprilisban mínusz 18 pontra, 2020. július óta a legalacsonyabb szintre esett a márciusi mínusz 7 pontról. A szakértői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, mínusz 9,2 pont szerepelt áprilisra.
Az index mindkét összetevője, a következő hat hónapra vonatkozó várakozások és az aktuális környezet megítélése, egyaránt romlott. A kilátások megítélésének mutatószáma a márciusi mínusz 20,8 pontról mínusz 29,8 pontra, 2011 decembere óta a legalacsonyabbra esett. Az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma pedig a márciusi 7,8 pontról áprilisban mínusz 5,5 pontra, egy éve a legalacsonyabb szintre süllyedt.
A mintegy 1600 pénzügyi elemző és intézményi befektető körében végzett felmérés alapján a Sentix azt közölte, hogy a mutatók romlását a recessziós félelmek okozzák, mivel az Ukrajna elleni orosz háború és a Moszkva ellen hozott szankciók tovább gyengítik az euróövezet gazdaságának helyzetét. A Sentix szerint a befektetők nem számítanak arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) lazább, expanzívabb monetáris politikával siet a gazdaság segítségére az infláció továbbra is jelentős növekedése miatt.

Forrás: MTI