Felelős Cégvezetés

Hírek

K&H: alaposan körülnéznek a kkv-k hitelfelvétel előtt

(MTI) A kis- és közepes vállalkozások közül tízből kilenc úgy igényel kölcsönt, hogy több banktól kér be ajánlatot – derül ki a K&H legfrissebb kutatásából, amelyről hétfőn tájékoztatták az MTI-t.

A bank utolsó negyedévi felmérése szerint legtöbben – a cégek 43 százaléka – jellemzően 3-4 ajánlatot néz meg, és nagyjából ötödük – 21 százalék – kifejezetten azoktól a pénzintézetektől kér be ajánlatot, amelyekkel már meglévő pénzügyi kapcsolata van.


A cégek több mint fele saját kapcsolattartón keresztül, nagyjából harmada pedig személyesen, bankfiókban tájékozódik, amikor kölcsönt szeretne felvenni – ismertették.


Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a napi bankolásban használt innovatív, digitális megoldások mellett a nagyobb horderejű pénzügyi döntésekben az élő kapcsolatok és az ügyfelek igényeire szabott tanácsadás továbbra is fontos.


Az eredmények szerint a kamat játssza a legnagyobb szerepet a vállalkozások választásában, ezt a tényezőt a kkv-k 77 százaléka nagymértékben figyelembe veszi.
Az átlátható hitelfolyamatra és az egyéb költségekre egyaránt a cégek kétharmada – 65 százalék – fordít kiemelt figyelmet, míg az adott pénzintézettel való korábbi együttműködés a vállalkozások 62 százalékának választásában hangsúlyos szempont.


A pénzintézet kisebb vállalkozói ügyfelei körében a legnépszerűbb a Széchenyi Likviditási Hitel GO! konstrukció, amelynek átlagos hitelösszege 11 millió forint és általában a maximális 3 éves futamidőre igénylik a mikrocégek – mutattak rá.


A jellemzően 7 éves futamidővel felvett Széchenyi Beruházási Hitel GO! pedig leginkább a középvállalkozások körében népszerű, ahol az átlagos hitelösszeg meghaladja a 100 millió forintot – jelezték a közleményben.

Forrás: MTI