GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe – összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával – a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki – fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.

Mint a közleményben olvasható, „ez a felülvizsgálati munka kiterjed a vállalati kötvénypiacok tekintetében hatályos rendelkezésekre, ideértve a kibocsátókra és a kitettségek minősítésére vonatkozó szabályokat, továbbá a környezetileg fenntartható célok finanszírozására irányuló ‘zöld’ kötvényre vonatkozó rendelet-tervezetet”.
A GFM hozzátette: a befektetési alapok esetében, az értékpapír alapokra fókuszálva az átláthatóság és az összehasonlíthatóság erősítése lesz a szabályozás középpontjában.
A GFM közleményében azt írták, hogy „mindezek mellett az ESG, azaz a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok feltérképezésére és kezelésére irányuló rendelkezések is felülvizsgálatra kerülnek a pénzügyi szabályozásért való felelősség keretében”.
A fenntarthatóságot előtérbe helyező tagállami szintű szabályozás lehetőségeinek feltérképezése egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely tovább fogja erősíteni a pénzügyi rendszert – fogalmazott közleményében a GFM.

Forrás: MTI

Hozzászólások

  • No comments yet.
  • Add a comment